Feldtage für Zuckerrübe

Een innovatieve fenotyperingstool

Dr. Leilane Barreto is wetenschapper op de afdeling spectrale analyse van Strube Research en lid van de MODEFY-projectgroep, die een sleutelrol speelt in onze VitalY-rassen. Samen met haar collega's is ze verantwoordelijk voor alle processen met betrekking tot de spectraal-analyse rond het vergelingsvirus.


We interviewden Dr. Leilane Barreto om een inzicht te krijgen in het werk van de afdeling:

Waaraan werk je precies op de afdeling spectrale analyse?

"De hyperspectrale camera is een niet-invasieve optische methode voor het detecteren van veranderingen in de fysiologische toestand van de plant. De afdeling spectrale analyse van Strube Research gebruikt hyperspectrale reflectiedata om de aanwezigheid van het vergelingsvirus in bietenbladeren en de fysiologische gevolgen daarvan op de plant te kwantificeren.

Hyperspectrale sensoren vangen gegevens op over een groot deel van het lichtspectrum, van ultraviolet tot infrarood. Elke hyperspectrale meting bevat enkele honderden gegevens die moeten worden geanalyseerd, rekening houdend met het feit dat voor elke plant talrijke metingen worden uitgevoerd tijdens de vegetatiecyclus om de reactie op de virusbelasting te analyseren. Het analyseren van de verzamelde informatie vereist aanzienlijke expertise. Dit is waar de expertise van Strube Research om de hoek komt kijken."

Hoe leg je de link tussen hyperspectrale metingen en plantenfysiologie?

"De 1e fase bestaat uit het controleren van de kwaliteit van de verzamelde spectrale gegevens.

Daarna voeren we chemische analyses uit (chemometrie) om informatie te extraheren die geschikt is om de virale belasting te meten. Het doel is om een model te bouwen waarmee we uiteindelijk de aanwezigheid van het virus in nieuwe monsterstalen kunnen voorspellen en detecteren. 

We stellen ook vegetatie-indexen op die de biochemische of biofysische kenmerken van planten beschrijven. Dit kunnen bijvoorbeeld veranderingen zijn in pigmenten, stikstofopname of bladstructuur. Deze veranderingen kunnen ons helpen om de progressie van de ziekte in planten te begrijpen."

Wat zijn de volgende stappen in fenotypering?

"De volgende stappen zijn het meten van nieuw geïnfecteerde planten om zo een voorspellend model te kalibreren. Dit is een spannende taak waar het team en ik de komende maanden aan zullen werken. We kijken uit naar de resultaten."

Dr. Leilane Barreto voor de gegevens van de hyperspectrale analyse.
Bron: Strube D&S GmbH

Strube media

Strube bowflag with sky

Over Strube

Wie we zijn en wat ons drijft: onze geschiedenis en innovaties

Strube Startseite Karriere

Producten

Maximale opbrengst aan de hoogste kwaliteit: ontdek ons gamma.

Strube Videos

Videoportaal

Inzicht krijgen in de wereld van Strube.