Strube Saatzucht: Biotechnologie

Dubbel haploïde technologie

Tarwevariëteiten op de markt zijn over het algemeen het resultaat van lijnveredeling. Na kruising, eigen kennis en selectie voor specifieke kenmerken worden de beste genotypen verder veredeld door middel van herhaalde zelfkennis en selectie totdat de gewenste combinatie van kenmerken in een homozygote staat aanwezig is. Het kweken van homozygote, "zuivere" lijnen is een langdurig proces gedurende vele generaties.

Met behulp van double-haploid (DH) technologie kan homozygositeit binnen één generatie worden bereikt, wat resulteert in een versnelling van de veredeling van nieuwe rassen met enkele jaren. De DH-technologie maakt gebruik van het feit dat planten als onderdeel van hun natuurlijke levenscyclus haploïde cellen vormen. Deze kiemcellen dragen slechts één enkele ("haploïde") set chromosomen bij zich. Door middel van cel- en weefselkweek kunnen plantjes uit kiemcellen worden geregenereerd, zelfs als er geen bevruchting plaatsvindt. Door behandeling met bijvoorbeeld colchicine kan het aantal chromosomen per cel verdubbeld worden, zodat de plant met twee sets chromosomen weer zijn natuurlijke staat bereikt. Pas dan is de plant vruchtbaar en kan hij zaad produceren. Deze planten worden dubbel-haploïden genoemd omdat de tweede set chromosomen overeenkomt met een identieke kopie van de enkele, haploïde set.

We gebruiken de DH-technologie om tienduizenden DH-planten per jaar te produceren, die rechtstreeks in onze veredelingsprogramma's en rassenontwikkeling worden opgenomen.

Logo Strube Research GmbH & Co. KG

Andere biotechnologische vooruitgang

Strube Saatzucht Molekulare Marker

Moleculaire merkers

Merker toepassingen helpen ons bij het kweken van individuele en complexe kenmerken zoals ziekteresistenties.

Strube Saatzucht Biotechnologie In vitro

In vitro cultuur

Plantenklonen met een hoge veredelingswaarde en valabele eigenschappen kunnen in vitro in stand worden gehouden en vermenigvuldigd.