Feldtage für Zuckerrübe

Eerste vergelingstolerante suikerbietras

Het Duitse Bundessortenamt heeft het eerste tolerante suikerbietras tegen het vergelingsvirus van plantenveredelaar Strube goedgekeurd. ST Yellowstone zal op grote schaal beschikbaar zijn in Duitsland voor het zaaiseizoen 2024.


Strube kondigt met trots de registratie aan van het suikerbietras ST Yellowstone

 

ST Yellowstone biedt de broodnodige zekerheid voor de telers en de suikerindustrie in de regio's waar het vergelingsvirus de suikerbietenteelt steeds meer aantast.

ST Yellowstone werd door het Duitse Bundessortenamt (BSA) getest in een proefserie met het vergelingsvirus. In de twee jaar van deze proeven heeft ST Yellowstone een hoge tolerantie tegen de twee heersende virussen bevestigd: Beet Yellow Virus (BYV) en Beet Mild Yellow Virus (BMYV).

Dr. Axel Schechert, hoofd van de veredeling van suikerbieten bij Strube Research: "Dit ras overtreft de opbrengst van bestaande commerciële rassen wanneer het onder vergelingsvirus-omstandigheden wordt geteeld. Dit kan een perfecte keuze zijn voor de regio's die al zwaar getroffen zijn".


Dr. Michael Stange, Global Sugar Beet Crop Manager bij Strube D&S, legt verder uit: "Wat we bieden met ST Yellowstone is meer dan dat: het kan ook worden gezaaid in regio's waar tot nu toe alleen een mogelijk risico op VY-infectie bestaat. Want het ras presteert ook prima in omstandigheden zonder virus".

Het is de verantwoordelijkheid van een veredelaar om lange voorspellingen te doen over de toekomstige ontwikkeling van een gewas. Als onderdeel van de Deleplanque Groep is Strube al in 2015 met het onderzoek naar het vergelingsvirus gestart. Alle rassen met bewezen tolerantie worden verzameld onder het assortiment VitalY®. In Frankrijk zijn vijf rassen geregistreerd: ST Congo, ST Galibier, ST Tourmalet, ST Olympe en ST Stromboli. Deze portefeuille biedt volledige bescherming: een tolerantie tegen het vergelingsvirus in combinatie met toleranties tegen nematoden, sterke rhizomanie en cercospora.

 

Bron: Strube D&S GmbH

Strube media

Strube Logos

Strube Logo's & afbeeldingen

Hier kan u het bedrijfslogo en de afbeeldingen downloaden

Strube Bilder

Foto's

Hier kan u een selectie van foto's downloaden.

Strube Videos

Videoportaal

Inzicht krijgen in de wereld van Strube.